Är det verkligen klimatsmart att riva och bygga nytt? Hur mycket utsläpp sker i samband med ett nybygge och vad kan byggbranschen göra för att minska det?
Så mycket som 60 % av hushållens utsläpp hänger ihop med byggandet av dem. Faktum är att både cement och stål, båda två mycket vanligt förekommande material vid husbyggen, står för 6 respektive 8 % av världens sammanlagda koldioxidutsläpp.
Sveriges nationella miljömål handlar bland annat om långsiktigt byggande och hållbara bostäder. Enligt dessa 16 mål bör man anta ett livscykelperspektiv för att täcka in och ta hänsyn till så många miljö- och klimataspekter som möjligt. Arbetet med miljö- och klimatfrågor är att ta på största allvar och då gäller att det anpassa byggandet så att det blir både klimatsmart och hållbart.
Men hur gör man det? Bland annat genom att använda robusta, hållbara material och metoder anpassade för att tåla framtidens klimat. Man gör det också genom att aldrig tumma på kvaliteten, så att de fastigheter och byggnader som byggs idag kan stå kvar om flera hundra år.
Beständighet, hållbarhet och föränderligt är tre begrepp som man måste ha kunskap om och ta hänsyn till vid ett nybygge. Såväl energianvändning och lufttäthet påverkar energiförbrukningen och klimatet och här finns stora insatser att göra.