Inte heller begreppet ”hållbar utveckling” har en entydig förklaring utan är snarare en princip än en handling som går att sammanfatta i några få ord.
Det handlar i grund och botten om att tillgodose och tillfredsställa mänskliga rättigheter samtidigt som utvecklingen i samhället upprätthålls. Hållbar utveckling är helt enkelt att hushålla med resurser och samtidigt tillgodose olika behov, utan att försämra kommande generationers möjligheter.
Historik
Begreppet blev allmänt känt i slutet av 1980-talet i samband med att den så kallade Brundtlandrapporten släpptes. I rapporten beskrevs ett idealt samhälle med levnadsvillkor som innebar att resurser och mänskliga behov samverkande, snarare än att stjälpa varandra.
Då som nu är klimatfrågan en högst politiskt fråga som är ständigt aktuell. Begreppet hållbar utveckling har funnits inskrivet i grundlagen sedan 2003 och Sveriges regering har också inrättat en delegation (Agenda 2030) som arbetar med såväl globala som nationella utvecklingsmål.
Relaterade begrepp
– Ekologi: samspelet mellan djuren och naturen
– Ekologiskt avtryck: ett begrepp myntat av Världsnaturfonden och som innebär en djupare förståelse för människans påverkan på miljön
– Globalisering: ett kommunikations- och informationsnät framtaget för världens alla länder och att kommunicera genom
– Konsumtion: varor och tjänster som köps och förbrukas av konsumenter