Det finns ingen enhällig eller exakt vedertagen definition av begreppet klimatsmart. I det stora hela handlar det om att leva, bygga, handla och välja rätt. Det vill säga på ett sätt som har så lite klimatpåverkan som möjligt.
I praktiken handlar det om allt från att bygga klimatsmarta bostäder, äta mer växtbaserad mat, köpa mer ekologiskt, KRAV-märkt och second hand och så vidare. Men vänta nu – visst är väl det här saker som redan görs? Jodå, så är det, men målet är att det ska omfatta ännu fler branscher och ännu fler människor.
Ökad kunskap och bättre teknik
Klimatfrågan har blivit mer aktuell än någonsin de senaste åren. Mycket tack vare enskilda personers engagemang, men också för att bland annat byggsektorn har klivit in och tagit ett allt större ansvar. I takt med att såväl kunskapen som tekniken förbättras sprider sig ett allt större intresse, både bland företagare och hos befolkningen i stort.
Men är det alltid av godo att ständigt sträva efter mer klimatsmarta lösningar? Ur ett hållbarhetsperspektiv är det helt klart så, och själva begreppet klimatsmart förknippas generellt sett med någonting som är eftersträvansvärt och positivt.
Men det är också så att själva begreppet, tillika företeelsen i sig, även har fört med sig en rad andra begrepp som kan uppfattas som mindre positiva. Som till exempel klimathot, klimatångest och klimatdomstol.
Ytterligare två begrepp man ofta talar om i samband med begreppet klimatsmart är klimatneutral och klimatpositiv.
– Klimatneutral
Att vara, eller kanske snarare leva klimatneutralt, innebär att inte göra någonting som på något sätt påverkar klimatet. Det gäller för såväl företag som privatpersoner, eftersom klimatneutralitet handlar om att släppa ut så få växthusgaser som möjligt.
Det är inte alltid så lätt att göra rätt val, men det är inte heller omöjligt. Såväl privatpersoner som företag och organisationer kan vara klimatsmarta genom en så enkel sak som att källsortera. Dessutom går det alltid att klimatkompensera för ett mindre bra val genom att minska utsläppen i samband med nästa.
– Klimatpositiv
Att vara eller verka klimatpositivt är att vända negativ miljöpåverkan till positiv sådan. En person som redan är klimatneutral men önskar vara lite mer, kan alltså bli klimatpositiv.
Klimatpositiv är alltså någonting man kan bli först efter det att man varit klimatneutral, eftersom det kräver viss kompensation för andra utsläpp. För att kallas sig klimatpositiv behöver en person eller ett företag klimatkompensera för ett minimum av 110 % av sina totala utsläpp.
Begreppen i korthet
– Klimatsmart: att göra val som är mindre dåliga för klimatet än alternativen
– Klimatångest: att känna stark oro över miljöförstöringens effekter
– Klimathot: att göra val som påverkar klimatet negativt och därmed blir ett hot
– Klimatneutral: att göra val som inte har någon klimatpåverkan alls
– Klimatpositiv: att vända och kompensera för negativ klimatpåverkan så att den blir positiv