Sverige har som målsättning att bli fossilfritt, men för att nå dit måste våra energisystem vara uppbyggda med 100 % förnybar energi. Omställningen till en så kallad biobaserad ekonomi innebär att man byter ut den fossila olja som nu finns, mot förnybart och biologiskt material. Det vill säga biomassa.
Att detta vore fullt möjligt i ett land som Sverige är det många som tror, eftersom vi kan använda det som växer i naturen; i skogen, på åkern, i havet och så vidare. Det är självklart en stor fördel som vi i Sverige har jämfört med många andra länder.
Tack vare regeringens samverkansprogram och arbetet med Agenda 2030 har vi kommit en bit på väg i Sverige. Men det är lång väg kvar och än återstår mycket arbete, vilket inte bara gäller nu utan förmodligen för all framtid.
Regeringens samverkansprogram
Bara det att omkring 70 % av Sveriges yta är täckt av skog gör att skogsindustrin har ett enormt stort exportvärde. Faktum är att Sverige i skrivande stund är en av världens tre största exportörer av sågade trävaror, papper och pappersmassa.
Dessutom genererar skogen och skogsindustrin såväl arbetstillfällen som rekreationsmöjligheter, samtidigt som de har en framträdande roll i arbetet med att ställa om till fossilfritt.