Processen med att minska utsläppen är ständigt pågående och den tar tid. Cement- och stålindustrin står för närmare 1/6 av Sveriges koldioxidutsläpp och arbetet med att hitta mer hållbara lösningar pågår för fullt.
1992 hölls FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro då man antog en internationell handlingsplan man valde att kalla ”Agenda 21”. Syftet med planen är att alla länder tillsammans ska arbeta för att motverka och förebygga såväl natur- och miljöförstöring som bristande demokrati och fattigdom.
2000 hölls FN:s millenniemöte i New York då man antog de så kallade ”Millenniemålen”. Åtta mål formulerade i syfte att säkerställa en hållbar utveckling ur såväl ett socialt som miljömässigt perspektiv. Dessa mål skulle ha uppnåtts 2015.
2015 hölls FN:s konferens om hållbar utveckling i New York då Millenniemålen övergick i ”Agenda 2030” som är att anse som en förlängning av de gemensamma globala målen som antogs år 2000.
Agenda 2030 innehåller 17 mål som egentligen handlar om själva arbetet med att nå målen snarare än målen i sig. Jämställdhet pekas tydligt ut som en viktig del i Agenda 2030 vars namn syftar på det år då samtliga länder ska ha uppnått samtliga 17 mål.
Målen i Agenda 2030 i korthet
– utrota hunger och fattigdom
– förverkliga mänskliga rättigheter
– uppnå jämställdhet för världens flickor och kvinnor
– säkerställa varaktiga skydd för vår planet
– stärka människors förmåga att anpassa sig till och leva med klimatförändringar
– integrera klimatåtgärder i politiken världen över
– öka medvetenheten om effekterna av klimatförändringarna genom utbildning
– hjälpa mindre bemedlade länder och människor att handskas med förändringar i klimatet